Tuesday, April 21, 2009

Kek Pisang Bercoklat

Gara-gara nak perhabiskan pisang yg ada, dyg pi lah selongkar dapur k.nor(myr) tgk resepi kek pisang bercoklat dia tu. Teruja juga nak buat sb ada coklat. Sebenarnya dayang dah biasa buat kek pisang(plain) sb kek ni mmg sedap lebih2 lg time ia panas. Anak2 pun suka makan. Rangup je rasanya. So bermulalah projek pd pukul 1 td. Alamak!..terlupa lagi nak beli baking powder. Ahad lepas bukan main lagi beli barang kek tp benda alah tu plak lupa nk masuk dlm list. Finally, dayang hentam sajalah double action tu tp guna 1/2 sdt je lah. Biasanya dayang akan guna butter, tp this time try guna marjerin...mmg best, lembut dan gebu. Thank you, k.nor. Pasti si princess tu seronok lg ptg ni. Yalah, dapat special gift lagi.... :)

Untuk resepi kek pisang bercoklat ni, dayang guna pisang berangan 3 biji. Sayang sb dah terlebih masak. Ingat nak buat cokodok je, tp malaslah nk goreng menggoreng ni...lebih baik buat kek. Dah dilenyek-lenyek, ngam ngam dpat satu cawan. Perfect!. Untuk coklatnya pula, dayang guna coklat masakan tp tak sampai pun 150gm sb hanya ada sedikit shj. Ape2pun, mmg ada kelainan dari segi rasanya. Thank you sekali lagi, k.nor.

Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )
  • 250gm mentega/marjerin
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang yg dilecek
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara-cara :
  1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
  2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
  4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
  7. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
  9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup

No comments: