Friday, April 10, 2009

Kek Mentega

Alhamdulillah....jadi jugak kek kamikaze nih!...yang bestnya si prince yg x brp gemar makan kek jadi addict pulak makan kek mentega ni. Memang miracle!...agaknya kek ni mmg kena dgn taste die la tu....last time dayang buat kek ni masa Form 5...huhu...that was long time ago...resepinya ingat-ingat lupe lak tu...dah lama gak sebenarnya nk buat kek ni tp tu lah, malas tak leh nak cakap...

Kali ni buat resepi ikut stok yg ada. Yang tak bestnya, baking powder plak expired. Bukan itu shj, tepung naik sendiri pun dah out of stock. Macam mana tu?...Ah, biarlah!...to be or not to be...buat dan guna tepung gandum biasa je ... tu la dikatakan 'kamikaze'... :D....ape yang penting, masa nak pukul gula dan mentega, biar betul2 kembang, gebu dan putih. InsyaAllah, kek akan naik gak walaupun tanpa bahan penaik. Dalam kes ni, dayang hanya add 1 sk soda of bicarbonate sebagai pengganti baking powder walaupun fungsinya sedikit berbeza.

Bahan-bahan: utk loyang 8 inci
  • 2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
  • 4 biji telur A (pd suhu bilik)
  • 250 g mentega (pd suhu bilik)
  • 1 cawan gula halus (boleh guna 3/4 cawan jika suka)
  • 120 ml air panas
  • 1 titik pewarna kuning - jika suka
  • 1 sk esen vanilla - jika suka
Cara-cara :
  • Panaskan oven pd suhu 170-180C. Lengserkan loyang pembakar dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
  • Pukul mentega bersama gula hingga putih dan gebu.
  • Masukan telur diselang selikan dgn tepung sambil diputar perlahan.
  • Masukkan air panas dan kacau sebati.
  • Masukkan pewarna kuning dan esen vanilla. Kacau sebati.
  • Tuangkan adunan di dlm loyang pembakar dan bakar selama 35-40 minit (ikut kepanasan oven masing2)
  • Setelah masak, sejukkan kek semalaman(pd suhu bilik).
  • Kek ini lembut dan gebu.
****tip nak hilangkan bau hanyir telur pd kek: sebelum diadun, pecahkan telur, buangkan bendalir/tali pusat yang berwarna putih pekat. Selamat mencuba!

No comments: