Thursday, March 26, 2009

Kastard Jagung

Dessert pelengkap menu hari ini. Sedap sangat!!!..

Bahan-bahan : untuk 2-3 orang
  • 2 sb krim jagung manis
  • 3 sb gula pasir (boleh kurangkan 1/2 sudu jika xnak manis)
  • 200 ml susu segar (kalau xde, boleh guna santan dgn sukatan yang sama)
  • 3 sb tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Bancuh tepung dengan 3 sb susu segar di dlm mangkuk.
  2. Panaskan lebihan susu segar td di dlm periuk dengan api kecil.
  3. Setelah mendidih. Tutup api. Tuangkan ke dlm tepung dan kacau sehingga pekat.
  4. Bersihkan periuk td dan masukkan semula adunan td ke dlmnya. Panaskan semula selama 1 minit sambil dikacau.
  5. Masukkan krim jagung, gula dan esen vanilla (kalau nk letak pewarna kuning pun ok tp dyg x letak pun). Kacau rata2.
  6. Tuangkan ke dalam bekas yang bersesuaian. Sejukkan.

No comments: