Saturday, March 21, 2009

Cencaru Goreng Sambal Cili

Rasa2 dh lama juga dyg x makan ikan cencaru. Sebab tu lah kepingin sgt nk makan ikan tu hari ni. Buat sambal cili sekali. Sedap sungguh. Yang seronoknya, anak-anak pun suka ikan ni. Asyik menambah je. Resepinya pulak dalam versi dayang. Very simple & yummy!

Bahan-bahan:
  • 4-5 ekor ikan cencaru (dibersihkan, diperap dgn garam dan kunyit kemudian digoreng)
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 inci belacan (dibakar dan dikisar)
  • 1 sudu makan air asam jawa
  • 4 -5 sudu besar cili kering kisar
  • minyak utk menumis
  • garam dan gula
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan garam, gula dan air asam jawa.
  3. Sesudah masak, tuangkan/siramkan ke atas cencaru tadi. Hidangkan.

No comments: